کلیه

اثر بیماری های کلیوی بر سلامت قلب

قلب و کلیه دو عضو مهم بدن شما هستند که آسیب به یکی از آن ها بر دیگری تاثیر میگذارد. در ادامه به بررسی ارتباط بین بیماری های قلب و کلیه خواهیم پرداخت.

ارتباط قلب و کلیه

قلب و کلیه با یکدیگر همکاری می­کنند تا شما در سلامت و صحت زندگی کنید. قلب و کلیه خیلی به یکدیگر وابسته هستند. وقتی یکی از آن­ها آسیب ببیند دیگری هم به مشکل می­خورد. به عبارتی کلیه شما می­تواند بر سلامت قلب شما اثرگذار باشد و همچنین قلب شما بر عملکرد کلیه شما تاثیرگذار خواهد بود.

وظیفه قلب چیست؟

قلب ماهیچه­ ای است که خون را به همه جای بدن شما پمپ می­کند تا اکسیژن را به آن­ها برساند. این کار همه سلول­ها، اعضای بدن و سیستم بدن شما را زنده و فعال نگاه می­دارد. برای اینکه خون به اعضای مختلف بدن شما منتقل شود نیاز به رگ­های خونی داریم.

قلب، خون و رگ­ها سیستمی را تشکیل می­دهند که به آن در اصطلاح “سیستم قلبی عروقی” می­گویند. این سیتم را مانند یک سیستم تحویل بسته های پستی در نظر بگیرید.

این سیستم پستی، خون را از قلب به سمت سرتاسر بدن شما منتقل می­کند تا اکسیژن و مواد مغذی را بتوان در بدن پخش کرد. همچنین با استفاده از این سیستم، مواد زائد جمع آوری می شود تا بدن شما بتواند آنها را در مکانی مناسب دفع کند.

بیماری قلبی بعد از پیوند کلیه

وظیفه کلیه چیست؟

کلیه ها دو عضو لوبیایی شکل بدن شما هستند که معمولا به اندازه مشت های شما هستند. آنها کمی زیر قفس سینه شما و در سمت چپ و راست پهلوی شما قرار دارد. کلیه های شما کارخانه های شیمیایی قدرتمند هستند و به صورت خلاصه کار های زیر را انجام می­دهند:

  • مواد زائد و مایعات اضافی را از خون شما دفع می کند.
  • کمک به کنترل فشار خون
  • استخوان ها را سالم و قوی نگه می دارد.
  • کمک به تولید گلبول های قرمز
  • تعادل مواد معدنی را در خون شما حفظ می کند (مانند سدیم، فسفر و پتاسیم).

چطور کلیه و قلب با هم کار می کنند؟

قلب، خون و اکسیژن را به بخش های مختلف بدن شما از جمله کلیه می­رساند. کلیه ها خون را تمیز می کنند، مواد زائد و آب اضافی را از خون حذف می­کنند.

بدون کلیه، خون شما بیش از حد مواد زائد و آب خواهد داشت. بدون قلب، به کلیه های شما اکسیژن نمی رسد تا بتواند بسیاری از کارهای مهم خود را انجام دهد.

بدون کمک کلیه ها، به قلب شما فشار زیادی وارد میشود و یا به کلی اصلا نمی تواند کار کند. بسیاری از بیماران کلیوی در صورت عدم درمان متاسفانه دچار حمله قلبی می شوند. عملکرد سیستم قلبی عروقی سالم برای عملکرد کلیه شما مهم است.

ارتباط بین بیماری قلبی و بیماری کلیه چیست؟

محققان تلاش کرده اند تا رابطه مشخصی بین بیماری کلیوی و بیماری های قلبی را کشف کنند. هنگامی که قلب یا کلیه های شما نمی توانند به طور معمول عمل کنند، می تواند منجر به بیماری قلبی عروقی (بیماری قلبی) یا بیماری کلیوی شود.

مهم است بدانید که داشتن بیماری کلیوی می تواند به طور مستقیم بر روی شانس شما در ایجاد بیماری های قلبی تاثیر بگذارد. داشتن بیماری قلبی می تواند به طور مستقیم بر احتمال ابتلا به بیماری کلیوی تاثیر گذار باشد.

در واقع، بیماری کلیوی و بیماری های قلبی، عوامل خطر بسیار مشابهی همانند دیابت و فشار خون بالا دارند. یعنی مثلا فشار خون بالا باعث بیماری قلبی و کلیوی می شود.

چطور می توانم قلب و کلیه هایم را سالم نگه دارم؟

برخی نکات که در ادامه اشاره می کنیم می تواند قلب و کلیه شما را سالم نگه دارد. البته توجه کنید که قلب و کلیه همیشه باید با پزشک خود در مورد رژیم غذایی و نحوه زندگی اتان صحبت کنید.

  • به طور منظم ورزش کنید
  • اگر وزنتان زیاد است آن را متناسب کنید.
  • چربی کمتری در رژیم غذایی اتان قرار دهید.
  • فشار خون، قند خون و چربی های خون را تحت کنترل داشته باشید و در صورت نیاز آن را کنترل کنید.
  • سیگار نکشید
  • استرس خود را کاهش دهید.

برای اینکه به راحتی ارتباط بین کلیه و قلب را درک کنید کافی است این نکته را در نظر داشته باشید که هر چه برای کلیه شما مناسب است برای قلب شما نیز خوب است و برعکس.

اگر هم اکنون بیماری کلیوی دارم چه کنم؟

افراد مبتلا به بیماری کلیوی یا نارسایی کلیه در معرض خطر بیماری قلبی هستند. مشورت با نفرولوژیست و متخصص تغذیه به شما کمک می کند تا شیوه زندگی  مناسبی را پیدا کنید تا بتواند شانس ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد و یا کمک کند که بیماری قلبی بدتر نشود.

اگر دیالیز می شوید، برای سلامت قلب به نکات زیر توجه کنید!

افراد مبتلا به بیماری کلیوی یا نارسایی کلیه در معرض خطر بیماری قلبی هستند. در واقع، بیماری قلبی برای این بیماران بسیار رایج است. این چند نکته می تواند به شما در کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کند یا کمک  کند تا بیماری قلبی بدتر نشود.

دیالیز

۱-اگر دیابت دارید قند خون خود را کنترل کنید

هر چند وقت یک بار به توصیه پزشکتان ، سطح قند خون خود را بررسی کنید.

داروهای خود را به طور منظم مصرف کنید. رژیم غذایی و ورزش را متناسب با توصیه پزشکان ادامه دهید.

۲-فشار خون خود را کنترل کنید

قرص های خود را به طور منظم و متناسب با توصیه نفرولوژیست خود مصرف کنید.

از نفرولوژیست خود بخواهید که فشار خون شما چقدر باید باشد و به طور منظم آن را اندازه گیری کنید.

اگر نفرولوژیست شما توصیه کرده که مصرف نمک و مایعات را کاهش دهید، آن را ادامه دهید.

۳-کسترول خون خود را کاهش دهید

حتما حداقل سالانه آزمایش خون بدهید و سطح کلسترول خود را به همراه LDL  و HDL و تریگلیسرید را اندازه­گیری کنید.

اگر کلسترول خون شما بالا بود رژیم غذایی کم چرب بگیرید و فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. در صورت نیاز از پزشک خود بخواهید تا به شما در کاهش آن کمک کند.

۴-رژیم غذایی را برای قلب خود مناسب کنید

رژیم غذایی DASH موثر در کاهش فشار خون

غذاهایی بخورید که کلسترول کمی داشته باشد و چربی اشباع آن کم باشد. از متخصص تغذیه خود بخواهید که چقدر کالری و پروتئین به صورت روزانه نیاز دارید تا وزن مناسبی داشته باشید. غذاهایی بخورید که امگا ۳ داشته باشد مانند مانند ماهی، سویا، گردو و روغن کلزا.

۵-فعالیت بدنی خود را افزایش دهید

با مشورت پزشک خود فعالیت بدنی خود را افزایش دهید تا سطح کلسترول خون خود را کاهش دهید، وزن اضافی خود را کنترل کنید، قند خون و فشار خون خود را کنترل کنید.

۶-کم خونی را درمان کنید

اکثر افراد مبتلا به بیماری کلیوی یا نارسایی کلیه، کم خونی دارند. کم خونی به این معنی است که بدن شما به اندازه کافی سلول های قرمز خون سالم ندارد.

کم خونی می تواند با داروهایی به نام ESAs و آهن تحت نظر پزشک درمان شود. آنها به بدن شما برای تولید گلبول قرمز کمک می کنند.

درمان کم خونی می تواند به جلوگیری از بیماری قلب کمک کند. اگر در حال حاضر بیماری قلبی دارید، می توانید از بدتر شدن آن جلوگیری کنید.

درمان کم خونی کمک می کند تا عضله در سمت چپ قلب ضخیم نشود. اگر این عضله ضخیم شود، برای قلب پمپ خون سخت تر خواهد شد.

۷-کلسیم و فسفر را متعادل مصرف کنید.

کلسیم و فسفر مواد مغذی مهم هستند که بدن شما به آن نیاز دارد. اما بیشتر افراد مبتلا به دیالیز، در بدن خود عدم تعادل کلسیم و فسفر دارند. این مووضع می تواند منجر به بیماری های استخوان و قلب شود.

رژیم کم فسفرداشته باشید. داروهایی که پزشک شما در این مورد به شما می دهد را مصرف کنید. مصرف ویتامین D در صورت تجویز پزشک شما.

۸-سیگار نکشید.

اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید

عوارض سیگار کشیدن

۹-مصرف آسپرین

از پزشک خود بخواهید که برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی نیاز به مصرف آسپرین دارید؟

ممکن است پزشک شما از شما بخواهد که با دوز کم آسپرین مصرف کنید تا خطر اتبلا به بیماری کلیه را کاهش دهید.

۱۰-استرس خود را کاهش دهید.

احساسات شدید مانند غم و اندوه، خشم و نگرانی ممکن است به بیماری قلبی کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

.